28 C
Amsterdam

Turkije arresteert 36 leden pro-Koerdische partij

Lees meer

De Turkse politie heeft gisteren 36 leden en functionarissen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt op beschuldiging van terreurbanden. Dat meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken gaat het om een operatie tegen de verboden Koerdische PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat.

De HDP ontkent banden met hebben met de PKK, en zegt te werken aan een vreedzame oplossing voor de Koerdische kwestie in Turkije.

De meeste HDP’ers werden gearresteerd in hun eigen huizen. Sommige ooggetuigen vertellen dat de politie de deuren openbraken, de huizen doorzochten en in enkele gevallen geweld gebruikten.

Onder meer enkele provinciale partijvoorzitters en een plaatsvervangend burgemeester werden gearresteerd.

Twee weken geleden pakte de politie van Istanbul al tien HDP-functionarissen op. En nog eerder deze maand werden 21 Koerdische journalisten gearresteerd.

De HDP hangt intussen een partijverbod boven het hoofd, op beschuldiging van het steunen van het Koerdische separatisme van de PKK. Honderden HDP-politici, waaronder oud-leider Selahattin Demirtas, zitten in de gevangenis op beschuldiging van het steunen van terrorisme. Bijna alle 65 HDP-burgemeesters die in 2019 werden gekozen zijn ontslagen en vervangen door zetmannen van president Erdogan.

- Advertentie -