16.8 C
Amsterdam

Turkije arresteert 543 mensen in massale operatie tegen Gülenbeweging

Lees meer

De Turkse politie heeft in een massale operatie 543 vermeende Gülen-sympathisanten gearresteerd met gelijktijdige invallen in 59 provincies. Dit meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute.

De Turkse regering beschuldigt de Gülenbeweging van het beramen van een couppoging op 15 juli 2016 en bestempelt haar als een ‘terroristische organisatie’, hoewel de beweging altijd met klem heeft ontkend betrokken te zijn bij de couppoging of enige ‘terroristische activiteit’.

Minister Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) zegt dat de arrestaties zijn begonnen ‘na een acht maanden durend onderzoek naar de financiële activiteiten van Gülenaanhangers’.

De verdachten worden ervan beschuldigd van ‘het ontvangen of verdelen van financiële steun die door Gülenaanhangers in het buitenland is gestuurd naar de families van mensen die gevangen zijn gezet wegens banden met de Gülenbeweging of om dezelfde reden uit de openbare dienst zijn verwijderd’.

Na de mislukte couppoging van 2016 wees president Erdogan vrijwel direct de Gülenbeweging, met de in Amerika woonachtige geestelijke Fethullah Gülen als leider, aan als dader. Meer dan 130.000 ambtenaren – waaronder 4.156 rechters en officieren van justitie en 29.444 militairen – werden per decreet uit hun functie ontheven.

Het Amerikaanse Congreslid Mario Díaz-Balart (Republikeinen) veroordeelt de massale arrestaties en noemt het ‘een afschuwelijke aanval op de vrijheid van meningsuiting.’ Ook de Republikeinse senator Thom Tillis zegt op Twitter ‘ernstig bezorgd’ te zijn.

- Advertentie -