28 C
Amsterdam

Turkije arresteert populaire straatreporters

Lees meer

De Turkse politie heeft de populaire YouTube-straatreporters Arif Kocabiyik, Hasan Köksoy, Mehmet Koyuncu en Turan Kural van hun bed gelicht. Dit schrijft de Turkse nieuwssite Karar.

In hun video’s kwamen Turkse burgers aan het woord over met name de verslechterende economie in het land. De economische crisis lijkt de electorale achilleshiel van Erdogan te worden, nu burgers met duizenden tegelijk de straat op gaan en de Turkse president en zijn AKP in rap tempo dalen in de peilingen.

De opkomst van deze straat-kanalen is een alternatieve reactie tegen het nagenoeg ontbreken van onafhankelijke media in Turkije. Hun kanalen trekken miljoenen kijkers. De Kanttekening sprak hier eerder dit jaar over met straatreporter Koyuncu (foto, rechts), die nu dus is gearresteerd.

De arrestaties volgden een dag nadat de Turkse president Erdogan sociale media als een ‘bedreiging voor de democratie’ had weggezet. ‘Het is belangrijk om het publiek te informeren tegen desinformatie en propaganda in het kader van de waarheid’, zei hij.

Vorig jaar besliste het parlement dat sociale media platforms met meer dan een miljoen leden verplicht zijn hun juridische vertegenwoordiging en dataopslag in Turkije te vestigen. Sindsdien hebben bedrijven als Facebook, YouTube en Twitter kantoren in Turkije. Volgens critici maakt deze stap het Turkije makkelijker om ongewenst commentaar te criminaliseren.

De vervolgde journalist Can Dündar spreekt op Twitter zijn steun uit voor de opgepakte straatreporters. ‘De vlag van de journalist is zijn pen, camera en de microfoon. (…) Het zal moeilijk worden (voor de regering, red.) om deze standvastigheid de kop in te drukken.’

Dündar verwees in zijn tweet ook naar Tugba Köksoy, de vrouw van één van de opgepakte journalisten, en die het werk van haar man Hasan Köksoy overnam na zijn arrestatie. ‘Tot mijn man is vrijgelaten ga ik door met video’s maken, laat ze mij maar arresteren!’

- Advertentie -