14.3 C
Amsterdam

‘Turkije dropt beveiligingsplan Kabul Airport, zal mogelijk Taliban helpen’

Lees meer

Turkije heeft zijn plannen laten vallen om de beveiliging van de luchthaven van Kabul over te nemen na de terugtrekking van de NAVO. Dit, vanwege de chaos in de Afghaanse hoofdstad die door de Taliban in rap tempo is veroverd, meldt internationaal persbureau Reuters.

Turkije kwam enkele weken geleden met het idee om Turkse troepen de luchthaven van Kabul te laten beveiligen. De Turkse president Erdogan stelde dit aan Amerika voor, om zo de ernstig bekoelde betrekkingen tussen beide landen te verbeteren.

Met de Taliban wil Turkije graag geen vijandige verstandhouding. De Turkse regering staat klaar om technische ondersteuning te bieden aan de Taliban op de luchthaven van Kabul als de groep daarom verzoekt, bericht Reuters op basis van Turkse bronnen.

Eerder al zei Erdogan geen problemen met de overtuigingen van de Taliban te hebben. Ook noemde de Turkse president zijn westerse NAVO-partners ‘imperialistische machten’.

De Taliban op hun beurt zeggen dat ze goede betrekkingen met Turkije willen. ‘Turkije is een groot, islamitisch, broederlijk land’, zei Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen gisteren in een interview met de regeringsgezinde omroep AHaber.

Turkije heeft, terwijl er nog evacuaties aan de gang zijn, nog zo’n vijfhonderd troepen rond het vliegveld gestationeerd.

Hoewel de Taliban de overeenkomsten met Turkije benadrukken, heeft de groep herhaaldelijk gezegd dat Turkije zijn gehele leger uit Afghanistan moet terugtrekken. Anders zou Turkije een mogelijk doelwit worden, dreigden de Taliban vorige maand nog.

- Advertentie -