13.7 C
Amsterdam

Turkije: Erdogan en oppositie clashen om corona-aanpak

Lees meer

Morgen begint in Turkije een gedeeltelijke lockdown van vier dagen om het coronavirus tegen te gaan. Maar volgens sommigen is dit lang niet genoeg.

De Istanbulse burgemeester Ekrem Imamoglu (foto) van de links-seculiere CHP-partij wilde eigenlijk een 11 dagen durende avondklok instellen. Zijn standpunt staat haaks op dat van Erdogan en zijn AKP-regering: die zijn voorzichtiger met maatregelen die de economie kunnen beschadigen.

‘Praten over de economie mag voor sommigen irrelevant of inhumaan klinken’, aldus Erdogans woordvoerder, ’maar het is een feit dat het leven op de een of andere manier moet doorgaan.’

Tegen kritische journalisten neemt president Erdogan in ieder geval geen halve maatregelen, schrijft Deutsche Welle.

Erdogan zou tijdens een kabinetsvergadering hebben gezegd dat Turkije naast het coronavirus ook van ‘alle media en politieke virussen’ moet worden verlost. De oppositiemedia zijn bezig met een ‘oorlog tegen hun eigen land’ en dag en beogen het breken van de ‘nationale moraal’, zou de president verder hebben gezegd.

Erdogan lijkt de volledige regie te willen hebben over het corona-nieuws in zijn land. In Turkije zijn hoogstwaarschijnlijk veel meer coronadoden zijn gevallen dan de officiële cijfers vertellen, stelt the New York Times. De krant voegt zich daarmee in een rij met enkele Turkse artsen en de Turkse oppositie.

Officieel telt Turkije nu 95.591 mensen die met het coronavirus besmet zijn geraakt, waarvan 2.259 zouden zijn overleden.

- Advertentie -