18.9 C
Amsterdam

Turkije: Erdogan noemt degenen die ‘Bella Ciao’ afspeelden ‘lafaards’

Lees meer

Eergisteravond speelden verschillende moskeeën in het district Izmir de Italiaanse protestsong Bella Ciao: de omroepsystemen waren gehackt. Ook de Turkse president Erdogan heeft nu gereageerd: hij noemt de daders ‘lafaards’.

Vanuit de Turkse autoriteiten werd eerder al woedend gereageerd. ‘Wie deze lelijke daad heeft begaan, zal zeker worden gevonden’, liet een woordvoerder van Erdogans AKP-partij weten.

De Turkse staatkerk Diyanet heeft een officiële klacht ingediend. Volgens Diyanet-baas Ali Erbas ‘deed het incident in de heilige maand ramadan alle moslims pijn’ en zal hij ‘tot het einde’ erop toezien dat het tot een vervolging komt.

Gisteren zijn twee mensen in Izmir opgepakt, van wie er een is vrijgelaten. Een vrouw zit nog vast.

Bella ciao was oorspronkelijk een protestlied onder arbeiders, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Italiaanse verzetsbeweging tegen het fascisme van Hitler en Mussolini het over. Ook in linkse Turkse kringen staat het nummer bekend als folkloristische strijdsong.

Het nummer werd in 2018 plots weer populair. Het nummer kwam in dat jaar voor in de populaire Netflixserie La casa de papel, die gaat over fictieve een grootschalige bankoverval op de centrale bank van Spanje.

- Advertentie -