23.5 C
Amsterdam

Roep binnen Turkse coalitie om verbod op geslachtsveranderende operaties

Lees meer

De uiterst rechtse partij MHP, coalitiepartner van Erdogans AKP, is bezig met een wet die geslachtsveranderende operaties verbiedt. Dit mag dan enkel nog als het ‘medisch noodzakelijk’ is.

Het voorstel past in een trend van groeiende weerstand bij AKP en MHP tegen wat zij de ‘LHBT-ideologie’ noemen, volgens hen een importproduct uit het Westen. Op Twitter zegt partijvoorzitter Feti Yildizi dat ‘Familie het fundament is van de Turkse samenleving’. Ook wil de MHP zwaardere straffen voor kindermisbruikers en, net als de AKP, een verbod op ‘LHBT-propaganda’.

Homoseksualiteit is niet strafbaar in Turkije. Wel wordt het praktiseren ervan door delen van de samenleving, waaronder de AKP, afgekeurd. De jaarlijkse Gaypride is al bijna tien jaar verboden in Turkije, onder het mom van veiligheidsmaatregelen.

Ook maakte de Turkse overheid bekend dat de subsidie voor de Turkse queerfilm Burning Days terug gaat vorderen. Het ministerie geeft als reden een ‘scenarioverandering’. In de film is een homoseksuele relatie te zien.

- Advertentie -