12.8 C
Amsterdam

Turkije faciliteert Russisch-Oekraïens overleg over graancrisis

Lees meer

Oekraïne en Rusland gaan morgen in Istanbul aan tafel met Turkije en de Verenigde Naties om over de export van graan uit Oekraïne te praten. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens ANP.

Per telefoon had de Turkse president Erdogan zijn Russische collega Vladimir Poetin gisteren al opgeroepen een plan van de Verenigde Naties uit te voeren dat Oekraïne graan naar de rest van de wereld laat exporteren.

Het gaat om een veilige zeecorridor voor de export van graan vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee, mogelijk deels onder Turkse escorte. Rusland blokkeert of bezet de havens sinds de oorlog, waardoor die export niet mogelijk is.

Op dit moment dreigt daardoor een hongersnood in sommige delen van de wereld, Oekraïne is een van de grootste exporteurs van graan, met bijna 15 procent van het wereldtotaal.

Oekraïne beschuldigt Rusland van het stelen van meer dan 600.000 ton graan sinds de invasie die eind februari begon, wat Moskou ontkent.

Turkije geldt als een belangrijke doorvoerroute voor de scheepvaart uit de Zwarte Zee, waar de graanexport ook doorheen moet. Erdogan heeft goede banden met zowel Rusland als Oekraïne en scoort internationaal punten door in het conflict op te treden als bemiddelaar.

- Advertentie -