18.8 C
Amsterdam

‘Turkije kan energie-hofleverancier voor Europa worden’

Lees meer

Als Turkije ‘de juiste stappen’ neemt, kan het in de energiecrisis tussen Europa en Rusland tot een ‘belangrijke energiehub’ uitgroeien. Dat schrijft de Turkse analist Emin Emrah Danis op de website Middle East Eye.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de energiemarkt overhoop gegooid en dat creëert nieuwe kansen voor ‘nieuwe spelers’ in de energiesector, ziet Danis

Europese landen die voor lange tijd zwaar afhankelijk waren (en nog steeds zijn) voor gas, olie en kolen, moeten vanwege de aanhoudende oorlog op zoek naar alternatieven.

In die zoektocht werpt Turkije zich steeds meer op als doorvoerland. Dat komt voor Europa goed uit, maar ook voor de Russische president die zijn gas kwijt kan. Poetin zei eerder deze maand dat Turkije ‘een geschikte kandidaat is voor de distributie van gas’.

Turkije nam al een grote stap hiertoe met de Trans-Anatolische pijpleiding Tanap, waardoor Azerbeidzjaanse gas naar Europa wordt geleverd. Daarnaast is er ook de leiding ‘TurkStream’ vanuit Rusland.

Maar wat er al ligt aan leidingen, dat is nog niet genoeg voor die Turkse ambitie. Poetin wil alvast wel een nieuwe leiding aanleggen.

Verder werk is nodig, schrijft Danis ook, wil Turkije daadwerkelijk hofleverancier worden voor Europa.

‘Het bouwen van een derde en mogelijk vierde lijn in TurkStream kan helpen om meer gas te transporteren’, zegt hij.

Maar of Europa dan daadwerkelijk Russisch gas via een ‘Turkse omweg’ wil kopen, moet overigens nog blijken. Danis pleit ervoor het Russische gas te mengen met andere gassoorten en dan pas te verkopen.

- Advertentie -