8.3 C
Amsterdam

Turkije komt tegemoet aan Israël: zet tientallen Hamas-leden het land uit

Lees meer

Turkije heeft tientallen leden van Hamas het land uitgezet. Hiermee komt het tegemoet aan Israël.

De timing is opmerkelijk, gezien de vele Palestijnse slachtoffers van Israëlisch politiegeweld in en rond de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem. Er vinden daar al wekenlang clashes plaats. Ook vanochtend vielen er tientallen Palestijnse gewonden in confrontaties met de politie.

De Palestijnse beweging Hamas, die door Israël, de Verenigde Staten en verschillende Europese landen is aangemerkt als een terroristische organisatie, heeft een kantoor in Istanbul.

Sommige van de mensen die door Turkije aan Israël zijn overgedragen, hebben banden met de militaire vleugel van de organisatie van Hamas. Israël wil dat Turkije de Hamas-kantoren sluit.

Vorige maand bezocht de Israëlische president Isaac Herzog (foto, links) zijn Turkse collega Erdogan. Een mijlpaal, omdat Erdogan fel anti-Israël is en zich een tijdlang heeft opgeworpen als een kampioen voor de Palestijnse zaak.

Vorige week belde Erdogan met zijn collega Herzog, naar aanleiding van de onlusten in Jeruzalem. De Turkse president gaf toen aan ‘zeer van streek’ te zijn over de dode en gewonde Palestijnen bij clashes in en rond de Al Aqsa-moskee en op de Westelijke Jordaanoever.

- Advertentie -