17.9 C
Amsterdam

‘Turkije liet NAVO reactie tegen Wit-Rusland afzwakken’

Lees meer

Turkije heeft andere NAVO-bondgenoten ertoe aangezet een verklaring over de gedwongen landing van het Ryanair-vliegtuig in Wit-Rusland te verzachten. Dit bericht het internationale persbureau Reuters op basis van diplomatieke bronnen.

Turkije drong er bij de NAVO-bondgenoten op aan een officiële reactie af te zwakken, zo meldentwee diplomaten die bekend waren met de zaak aan Reuters.

De dertig NAVO-bondgenoten veroordeelden woensdag de gedwongen landing van een Ryanair-vliegtuig en de arrestatie van journalist Roman Protasevich. De verklaring bevatte echter geen strafmaatregelen, waar de Baltische bondgenoten en Polen op hadden aangedrongen.

De verklaring was ook minder scherp dan de opmerkingen van NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij noemde het incident een ‘staatskaping’ en ‘schandalig’.

Ankara wilde niet dat er tegen Wit-Rusland sancties zouden worden genomen, aldus de diplomaten, en de oproep aan Wit-Rusland om politieke gevangenen vrij te laten werd dankzij Turkije buiten de tekst gelaten.

Het is onduidelijk waarom Turkije geen sancties wil. De diplomaten vermoeden dat Ankara de betrekkingen met Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Wit-Rusland, goed wil houden. Ook vliegt Turkish Airlines op Minsk. Een andere mogelijkheid is dat Turkije deze zomer graag weer vele Russische toeristen wil verwelkomen na de coronapandemie.

Ondertussen heeft de openbare aanklager in Ankara zelf ook een arrestatiebevel uitgevaardigd voor wie in de laatste maand Turkije’s staatsvijand nummer 1 is geworden: maffiabaas Sedat Peker, die in zijn Youtube-video’s allerlei ‘onthullingen’ doet over de innige verwevenheid tussen de Turkse onder- en bovenwereld. Met zijn video’s heeft Peker onder meer de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu in het nauw gebracht.

- Advertentie -