17.3 C
Amsterdam

Turkije wil verkoop alcohol bemoeilijken

Lees meer

De Turkse regering is van plan om de verkoop van alcohol te bemoeilijken. Dat meldt de Turkse krant Birgün, die zich baseert op een ontwerpwet van de regering.

De regering zal districtsgouverneurs en de politie de bevoegdheid geven om vergunningen voor de verkoop van alcohol toe te kennen en in te trekken. Lokale overheden zullen op hun beurt de goedkeuring van de politie moeten krijgen alvorens vergunningen af te mogen geven.

De wetgeving voorziet ook in de oprichting van speciale comités onder districtsgouverneurs die de locatie van drankgelegenheden en hun openings- en sluitingstijden moeten bepalen, schrijft Birgün.

Plaatsen waar alcohol wordt verkocht zonder vergunning zullen worden gesloten door de politie. Bedrijven zonder vergunning zullen worden gesloten tot ze een vergunning hebben, net als bedrijven die de verkoopregels overtreden.

De islamistische AKP van president Erdogan heeft, sinds hij in 2002 aan de macht kwam, de belastingen op alcohol meerdere malen verhoogd. Erdogan is een uitgesproken tegenstander van alcoholconsumptie.

De Turkse regering veroorzaakte ophef nadat ze eind vorige maand de verkoop van alcohol verbood zonder de maatregel officieel aan te kondigen. De maatregel is in reactie op de coronapandemie. Supermarkten hebben afzetlinten voor de schappen met wijn, sterke drank en bier geplaatst. De maatregel loopt af op 17 mei.

- Advertentie -