14.8 C
Amsterdam

Turkije: nieuwe poging tot verbod op pro-Koerdische HDP

Lees meer

De Turkse hoofdaanklager probeert opnieuw om de pro-Koerdische partij HDP te laten verbieden. De reden: vermeende banden met de PKK, die in Turkije, de VS en de EU op de terreurlijst staat.

Onder het mom van ‘banden met de PKK’ draaiden de afgelopen jaren al vele Koerdische kopstukken de bak in, waaronder oud-HDP-leider Selahattin Demirtas. Volgens critici gebruikt Turkije de aantijging van ‘banden met de PKK’ om dissidente stemmen de kop in te drukken.

In de 850 pagina’s tellende aanklacht, die werd aangeboden aan het Constitutionele Hof, riep de hoofdaanklager op om de HDP te sluiten en vijfhonderd partijleden politiek uit te sluiten, zodat ze zich niet langer kandidaat mogen stellen bij verkiezingen. Ook moet het rekeningnummer van de pro-Koerdische partij worden bevroren.

In april bepaalde het Constitutionele Hof dat de HDP niet gesloten hoefde te worden. Er zou onvoldoende bewijs zijn voor de link van de partij met terrorisme. Met de 850 pagina’s tellende aanklacht doet de hoofdaanklager een nieuwe poging om de HDP uit te schakelen. Deze ‘politiek gemotiveerde’ aanval maakt de partij alleen maar sterker, reageert voorzitter Pervin Buldan.

De laatste twee jaar heeft de Turkse regering de toch al harde aanpak van de HDP opgevoerd. Sinds 2019 zijn bijna alle 65 gekozen HDP-burgemeesters in de overwegend Koerdische oostelijke regio’s van Turkije uit hun ambt ontheven op grond van ‘terreur’-onderzoeken.

- Advertentie -