20.2 C
Amsterdam

Turkije: rockende ex-imam vecht ontslag aan bij Europees Hof

Lees meer

Ahmet Muhsin Tüzer werd in 2018 ontslagen door Diyanet, de Turkse overheidsorganisatie voor godsdienstzaken. De reden: hij zong in een rockband. Vorige week stapte Tüzer naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) om zijn ontslag ongedaan te maken.

Tüzer haalde in 2015 de Turkse media, door zijn andere leven als rockmuzikant. Diyanet startte daarop een onderzoek naar hem, wat uiteindelijk leidde tot zijn ontslag als imam.

De ex-imam accepteerde zijn ontslag niet. Eerst bracht hij zijn zaak naar de lokale rechtbank en daarna diende hij een aanvraag in bij het Turkse Constitutioneel Hof. Maar nu ook dat Hof zijn verzoek heeft afgewezen, is hij naar het EHRM gestapt.

Sinds zijn ontslag als imam werkt Tüzer als ambtenaar voor de overheid. ‘Ze hebben me ontslagen bij Diyanet, maar mijn recht als ambtenaar blijft bestaan’, zegt hij.

Diyanet-imams, die in overheidsdienst zijn, worden volgens Tüzer om willekeurige redenen ontslagen. ‘Een van onze collega’s is bijvoorbeeld ontslagen omdat hij deelnam aan de openingsceremonie van een evenement georganiseerd door de IYI-partij’, aldus Tüzer.

De IYI-partij is een oppositiepartij, terwijl Diyanet het beleid uitvoert van de regerende AKP van president Erdogan.

Volgens Tüzer hebben Diyanet-functionarissen over hem geklaagd bij de president. Tüzer zelf heeft Erdogan ook ontmoet, tijdens een concert in de Verenigde Staten. De president had geen negatieve houding tegenover hem, aldus Tüzer.

Tüzer wil zijn leven als rockmuzikant niet opgeven. Maar hij wil graag ook weer imam worden, omdat hij denkt dat hij hiermee de jeugd kan bereiken.

- Advertentie -