17.1 C
Amsterdam

Turkije stevent af op verplichte Koranlessen voor kleuters

Lees meer

De Turkse staatskerk Diyanet wil Koranlessen onderdeel maken van het verplichte voorschoolse onderwijs voor kinderen tussen de vier en zes jaar oud.

Er zal een bijeenkomst worden gehouden met academici om Koranlessen op te zetten als onderdeel van het verplichte voorschoolse onderwijs, meldt de Duitse omroep Deutsche Welle. Dit zou betekenen dat kinderen op de kleuterschool in Turkije straks verplicht onderwijs in de Koran krijgen. Diyanet heeft ook een commissie opgericht om educatief materiaal te maken.

Diyanet-leider Ali Erbas kwam onlangs al onder vuur te liggen, omdat hij suggereerde dat er Koranlessen zouden worden opgezet op universiteiten, jeugdcentra, gevangenissen en andere overheidsinstellingen. Seculiere tegenstanders van Erbas vrezen dat hij en Erdogan proberen om de scheiding tussen kerk en staat in Turkije ongedaan te maken en het land te islamiseren.

Ondertussen leren meisjes op de zogenoemde Imam Hatip-scholen, religieuze middelbare scholen in Turkije, dat huishoudelijk werk een vrouwentaak is en dat abortus moord is, meldt Turkse nieuwssite Duvar. De man is volgens het schoolboek degene die voor het inkomen zorgt, terwijl vrouwen huishoudelijk werk moeten doen en voor de kinderen moeten zorgen. In het schoolboek worden alle vrouwen, inclusief jonge meisjes, met een hoofddoek afgebeeld.

‘De vrouw des huizes… moet zich respectvol en beleefd gedragen tegenover haar man. Ze mag zich niet gedragen op een manier die de eer en reputatie van de familie zou aantasten. Ze moet haar kuisheid en eer beschermen’, staat in het schoolboek te lezen.

- Advertentie -