11.3 C
Amsterdam

Turkije stuurt ruim 200 Afghanen terug

Lees meer

Turkije heeft 226 Afghanen teruggestuurd naar Afghanistan, waar de Taliban sinds vorig jaar weer aan het roer staat. Dat melden Turkse media.

Ze werden gedeporteerd via vluchten vanuit de West-Turkse kuststad Izmir. Van daaruit proberen vele migranten en vluchtelingen met bootjes Griekenland te bereiken.

Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken was het aantal ‘illegale immigranten’ dat dit jaar naar Afghanistan is teruggestuurd begin juni al 18.256.

Turkije is één van de belangrijkste routes voor vluchtelingen uit Afghanistan, nadat de Taliban daar vorig jaar de macht grepen.

Naast enkele honderdduizenden Afghanen bevinden zich in Turkije bijna vier miljoen Syriërs. Migranten worden steeds vaker ongewenst verklaard in Turkije en zijn doelwit van Turks geweld.

Vooral politici uit de seculiere hoek wakkeren angstgevoelens aan, met filmpjes waarin wordt gesproken over de zogenoemde ‘arabisering’ van Turkije. De regering gaat daar steeds meer in mee, ook door nieuwe plannen voor massale – zij het ‘vrijwillige’ – terugkeer aan te kondigen.

- Advertentie -