13.8 C
Amsterdam

Turks oppositielid wil ‘landverrader’ Erdogan in cel, wordt zelf aangeklaagd

Lees meer

De Turkse oppositiepoliticus Aykut Erdogdu twitterde dinsdag dat de Turkse president Erdogan berecht moet worden voor landverraad. In reactie hierop heeft Erdogan de politicus van de seculiere CHP aangeklaagd, schrijft de Turkse website Ahval.

‘Ik zal met al mijn macht werken om u tijdens de verkiezingen ten val te brengen en u voor de rechter te brengen’, schreef Erdogdu dinsdag in een serie tweets. ‘En ik zal in de rechtszaal zijn op de dag van uw proces, zodat uw recht op verdediging niet wordt belemmerd.’

De CHP heeft veel kritiek op Erdogan, omdat de regering er omgerekend 106 euro aan reserves van de Centrale Bank heeft doorgejaagd, om op die manier de val van de Turkse lira te stuiten. Zonder succes. De lira doet het nog steeds heel erg slecht.

De regering reageerde furieus op de tweets van Erdogdu. De CHP-politicus zou dezelfde taal gebruiken als de moordenaars van minister-president Menderes, aldus een regeringswoordvoerder. De islamistische politicus Adnan Menderes werd in 1960 afgezet door het Turkse leger en een jaar later opgehangen na een showproces.

Erdogan besloot gisteren om aangifte tegen Erdogdu te doen, omdat de CHP-politicus de president zou hebben beledigd. Dat is strafbaar in Turkije.

Momenteel worden meerdere CHP-kopstukken aangeklaagd. Eerder deze week overkwam het burgemeester Ekrem Imamoglu van Istanbul, omdat hij de Ottomaanse sultan Mehmet de Veroveraar (1432-1481) zou hebben beledigd.

Ook heeft Turkije besloten de parlementaire immuniteit van tien oppositieleden op te heffen. Daaronder valt ook CHP-fractievoorzitter Kemal Kilicdaroglu (foto). Begin dit jaar deed de Turkse overheid aangifte tegen Kilicdaroglu, omdat hij een mede-medeparlementariër steunde die gouverneurs en rechters ‘militanten van de Turkse regering’ noemde.

De pro-Koerdische oppositiepartij dreigt zelfs in zijn geheel te worden verboden. De MHP, de extreemrechtse coalitiepartner van Erdogans AKP, is hier een warm pleitbezorger van. Op dit moment bekijkt de rechter of het mogelijk is om de HDP op te heffen.

- Advertentie -