19.3 C
Amsterdam

Turkse minister: EU-grenswacht Frontex opereert als terreurorganisatie

Lees meer

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft de Europese grens- en kustwacht Frontex met een terroristische organisatie vergeleken. Deze EU-organisatie ligt al langer onder vuur vanwege vermeende betrokkenheid bij het terugduwen van migranten die Griekenland proberen binnen te komen.

In een speech in Ankara zei minister Süleyman Soylu (foto) afgelopen vrijdag dat Frontex opereert als een ‘terroristische organisatie’, die als doel heeft om ‘migratieproblemen’ te verdoezelen.

‘We hebben allemaal gezien wat er in Griekenland is gebeurd. Het is maar een deel van het plaatje’, zei de minister. ‘[Ze zeggen:] laat ze niet komen. Laat ze waar dan ook sterven.’

Hij zei dat het Westen zwijgt als migranten doodvriezen na de zogenoemde pushbacks. ‘Ze hebben geen genade. Denk nooit dat ze mededogen of zelfs maar een greintje menselijkheid in zich hebben.’

Soylu leverde ook stevige kritiek op de Verenigde Staten en de NAVO. Hij vertelde over de evacuatie van Afghanistan vorige zomer, toen Afghanen probeerden via Amerikaanse vliegtuigen het land te ontvluchten en noemde dit de meest gedenkwaardige scène in het ‘faillissement’ van de VS.

Het is niet de eerste keer dat Soylu zijn pijlen op Frontex richtte. Vorig jaar noemde hij dit de ‘smerigste organisatie in de wereld’.

NAVO-lid Turkije sloot in 2016 een vluchtelingendeal met de EU. In ruil voor miljarden euro’s aan EU-steun beloofde Turkije miljoenen Syrische vluchtelingen op te vangen. President Erdogan heeft echter meerdere malen gedreigd de vluchtelingendeal op te blazen.

- Advertentie -