14.4 C
Amsterdam

Turkse minister noemt Frontex ‘smerigste organisatie in de wereld’

Lees meer

Frontex, de grens- en kustwacht van de Europese Unie, is de ‘schande van onze eeuw’ en medewerkers zouden ‘zwarte banden om hun mouwen moeten dragen’. Dat stelt de Turkse minister van Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) volgens het regeringsgezinde dagblad Sabah.

Soylu doelt op het keiharde migrantenbeleid van Griekenland, dat ongewenste migranten terugduwt over de grens naar Turkije. Soylu: ‘Griekse elementen duwen 83 procent van de irreguliere migranten die hun grenzen bereiken terug.’

Hij vervolgt over Frontex: ‘Het is geen schone instelling. De Europese beschaving en Europa zullen ter verantwoording worden geroepen voor deze instelling. De smerigste instelling ter wereld is Frontex.’

Griekenland en Turkije liggen al jaren in de clinch over de opvang en het heen-en-weer-pingpongen van migranten. Sinds de machtsovername van de Taliban in Afghanistan is deze vraag nog nijpender geworden, omdat er een vluchtelingenstroom op gang is gekomen naar Iran, Turkije en uiteindelijk Europa als eindstation.

De Turkse president Erdogan zei eerder dit jaar dat zijn land, waar de haat en geweld tegen migranten en vluchtelingen snel toeneemt, niet zal fungeren als een ‘opslageenheid voor migranten’ voor Europa. Hij heeft de EU al gewaarschuwd dat een nieuwe vluchtelingencrisis onvermijdelijk lijkt. Griekenland, op zijn beurt, houdt voet bij stuk met zijn harde migratiebeleid. Het land ontkent zelfs de pushbacks.

Onlangs ging de EU, om Turkije te versterken als buffer tegen de instroom van migranten, akkoord met een financieel plan ter waarde van 560 miljoen euro voor Turkije.

- Advertentie -