10.2 C
Amsterdam

Turkije: verklaringen Taliban ‘positief’

Lees meer

Turkije verwelkomt de verklaringen van de Taliban als ‘positief’, nadat de islamistische strijdgroep beloofde buitenlandse ambassades in Afghanistan te beschermen en een algemene amnestie uit te vaardigen voor staatspersoneel.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Ankara in dialoog is met alle Afghaanse partijen, inclusief de Taliban. Het land moet eerst in rustiger vaarwater komen, aldus de minister.

De minister zegt ook dat Turkije voorlopig nog het militaire deel van de internationale luchthaven van Kabul zal beheren en beveiligen. ‘Nadat de beveiliging binnen een of twee dagen op de luchthaven is ingesteld, zullen we niet alleen onze burgers, maar ook burgers van andere landen helpen evacueren.’

De minister benadrukte dat Turkije nooit troepen heeft gestuurd naar Afghanistan die met de Taliban gingen vechten, en dat de Turkse troepen in het land er alleen zijn om de luchthaven te beschermen.

Eerder al zei Erdogan geen problemen met de overtuigingen van de Taliban te hebben. Ook noemde de Turkse president zijn westerse NAVO-partners, die zich hebben teruggetrokken uit Afghanistan, ‘imperialistische machten’.

De Taliban op hun beurt zeggen dat ze goede betrekkingen met Turkije willen. ‘Turkije is een groot, islamitisch, broederlijk land’, zei Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen eergisteren in een interview met de regeringsgezinde omroep AHaber.

Volgens de Israelische journalist en geopolitiek analist Seth J. Frantzman (the Jerusalem Post) wil Turkije meer invloed in Afghanistan, omdat Turkije zichzelf beschouwt als grote mogendheid, die zichzelf beschouwt ‘als een gelijke aan opkomende machten als Rusland en China’.

‘Dit zou het jaar kunnen zijn waarin Ankara ook een winkel in Afghanistan opent’, aldus Frantzman in Newsweek.

Regeringsgezinde Turkse media schrijven dat Ankara een rol zoekt in de ‘nieuwe wereldorde’, een wereld waar de rol van de VS snel aan het uithollen is.

President Erdogan hoopt wellicht de rol van powerbroker te spelen tussen Pakistan, Iran, China en Rusland, die allemaal belangen in Afghanistan hebben. Gevaarlijk is het contact dat Turkije mogelijk zal leggen met extremistische groeperingen als Al Qaida en IS, schrijft Frantzman: ‘Ankara is in staat zijn om aan de kraan van deze extremisten te staan ​​en ze naar believen aan of uit te zetten

- Advertentie -