19.1 C
Amsterdam

‘Turkije verliest 100 kranten in één maand door economische crisis’

Lees meer

Minstens honderd lokale Turkse kranten zullen tegen het einde van 2021 worden opgedoekt vanwege de grote financiële problemen in Turkije. Hiervoor waarschuwt de Turkse Federatie van Journalisten. 

Prijsstijgingen hebben eigenaren in een moeilijke positie gebracht. ‘Daardoor krijgen mensen geen salaris. Kranten sluiten één voor één. (…) In dit tempo zullen er dit jaar nog minstens honderd kranten ophouden te bestaan.’

De laatste vijf jaar is het aantal kranten in Turkije met de helft gedaald. Er zijn er nog maar negenhonderd kranten in een land van 84 miljoen inwoners, vertelt de journalistenfederatie aan de Turkse nieuwswebsite Bianet.

De TGF-voorzitter riep op tot een parlementair steunpakket voor lokale en nationale media, en ook voor journalisten zelf.

De Turkse lira is de afgelopen weken naar een nieuw dieptepunt gedaald, wat tot onrust in Turkije leidt. Het spaargeld van mensen is steeds minder waard. Analisten waarschuwen dat Turkije op hyperinflatie afstevent als Erdogan weigert zijn monetaire beleid te wijzigen.

- Advertentie -