6.9 C
Amsterdam

Turkije verzocht Hamasleider te vertrekken na aanval op Israël

Lees meer

Hamasleider Ismail Haniyeh was op 7 oktober in Istanbul toen Hamasstrijders hun aanval op Israël uitvoerden. Hij werd daarop door de Turkse autoriteiten gevraagd het land te verlaten om een nieuwe confrontatie met Israël te vermijden.

Dit bericht nieuwssite Al-Monitor. Twee verschillende bronnen vertelden de website dat de Hamas-leider discreet het land verliet, nadat er beelden op social media circuleerden waarop te zien was dat Haniyeh en andere Hamas-leiders knielden voor ‘een gebed van dankbaarheid’, terwijl ze naar het nieuws over de Hamas-aanval op televisie keken.

Ankara wilde dat de Hamasleiding Turkije zou verlaten, omdat president Recep Tayyip Erdogan niet de indruk wilde geven de organisatie nog steeds te beschermen na de aanval op Israël. Turkije streefde voor de Hamasaanval naar betere betrekkingen met Israël. Vorig jaar kondigden beide landen het volledige herstel van de diplomatieke betrekkingen en de terugkeer van beide ambassadeurs aan.

De aanval van Hamas brengt het definitieve herstel van de diplomatieke betrekkingen in gevaar. Volgens Israël hebben Hamasstrijders meer dan 1.400 mensen gedood, het merendeel Israëlische burgers. Het was volgens de Israëlische autoriteiten de dodelijkste aanval op het land in zijn 75-jarige geschiedenis. Israël voert nu felle tegenaanvallen uit op Gaza, waarbij al meer dan 4.500 doden zijn gevallen. De Turkse publieke opinie steunt het Palestijnse volk en is kwaad op Israël. De regerende AK-partij van president Erdogan heeft voor zaterdag 28 oktober een grote demonstratie aangekondigd in Istanbul, om zo haar solidariteit met de Palestijnen te betuigen.

Turkije ziet Hamas niet als een terroristische organisatie. Haniyeh, die regelmatig te gast is bij Erdogan, woont parttime in Turkije. Naar verluidt hebben hij en zijn zoon een Turks paspoort.

- Advertentie -