13.8 C
Amsterdam

Turkije: voormalig AKP-kopstuk Ahmet Davutoglu lanceert nieuwe partij

Lees meer

De Turkse ex-premier Ahmet Davutoglu werd eerder dit jaar uit Erdogans AKP gezet. Nu heeft hij een nieuwe politieke partij opgericht.

Vandaag wordt de ‘Toekomstpartij’ (‘Gelecek Partisi’) officieel gelanceerd. De partij is bedoeld als concurrent van de AKP.

Ahmet Davutoglu en de huidige president Recep Tayyip Erdogan werkten lange tijd samen. De relatie verslechterde dit jaar toen Davutoglu kritiek begon te uiten op de politiek van Erdogan en het annuleren van de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul.

Ook bekritiseerde Davutoglu in augustus Erdogans besluit om drie Koerdische burgemeesters af te zetten. Daarnaast zei hij dat de waarheid over de golf van aanslagen die Turkije in 2015 kende nog niet boven tafel is. Tevens suggereerde de ex-premier dat Erdogan de mislukte coup van 2016 al zag aankomen en tevens goed kon gebruiken.

Erdogan was al deze kritiek goed zat. Davutoglu werd in september dit jaar uit de AKP gezet, samen met andere kritische partijleden.

Davutoglu is overigens niet de enige AKP-dissident die bezig is met een nieuwe partij. Een half jaar geleden kondigde voormalig vice-premier Ali Babacan aan om samen met ex-president Abdullah Gül een nieuwe partij op te richten.

Deze partij is nog niet formeel opgericht. Babacan maakte eergisteren wel bekend dat de beroemde Turkse econoom Daron Acemoglu ook zal meedoen aan zijn nieuwe partijformatie.

Onder analisten was het al langer de verwachting dat Babacan en Gül niet samen zouden werken met Davutoglu. Gül en Davutoglu zouden slecht door één deur kunnen, terwijl Babacan bekend staat als relatief pro-westers en Davutoglu als een pan-islamist.

Van 2009 tot 2014 was Davutoglu minister van Buitenlandse Zaken. Daarna werd hij voorzitter van de AKP en minister-president. In mei 2016, twee maanden voor de mislukte couppoging, besloot Davutoglu onder druk van Erdogan zijn functie neer te leggen.

- Advertentie -