14.7 C
Amsterdam

‘Turkije zette België en Universiteit Gent onder druk om Erdogantribunaal’

Lees meer

Turkse diplomaten hebben België en de Universiteit Gent onder druk gezet vanwege het organiseren van het zogeheten ‘Turkey Tribunal’. Dat meldt oud-vicepremier en emeritus hoogleraar Johan Vande Lanotte, die deze bijeenkomst mede organiseert. Het Turkey Tribunal is een symbolisch proces tegen Turkije vanwege mensenrechtenschendingen.

Gisteren werd het tribunaal in Genève geopend. Internationale rechters, juristen en academici beoordelen rapporten over mensenrechtenschendingen in Turkije en luisteren naar getuigenisverklaringen van slachtoffers van marteling en uitlevering. Het tribunaal onderzoekt of de Turkse staat zich schuldig maakt aan systematische marteling van tegenstanders van het regime, illegale ontvoeringen in binnen- en buitenland van politieke tegenstanders en misdaden tegen de menselijkheid. Vrijdag maken de rechters hun oordeel wereldkundig.

Drijvende kracht achter het symbolische tribunaal tegen de Turkse staat is de Belgische oud-politicus Johan Vande Lanotte, van 1995 tot 2005 vicepremier van België en tegenwoordig minister van Staat. Tijdens de opening van het tribunaal gisteren vertelde Vande Lanotte dat Turkse diplomaten hebben geprobeerd om te voorkomen dat het symbolische proces zou worden gehouden.

‘De Belgische regering werd gecontacteerd door de Turkse vertegenwoordigers in Brussel met het dringende verzoek om mij terug te roepen, aangezien ik minister van Staat ben, wat een eretitel is. Dit werd uiteraard niet geaccepteerd. Hier in Genève zette de Turkse ambassade leveranciers onder druk door te dreigen met economische sancties. Ook de Universiteit Gent – ​​waar ik emeritus hoogleraar ben – kwam onder druk te staan.’

Vande Lanotte vertelde ook dat de website van het Turkey Tribunal werd aangevallen door hackers. ‘Het laat zien hoe Turkije bang is voor de waarheid, want dat is het enige waar het tribunaal om gaat: de waarheid. We spreken ons uit en we vragen rechters van het hoogste kaliber, wiens reputatie buiten twijfel staat, om te analyseren wat wij zeggen, in een proefsetting. Wie daar bang voor is, heeft veel te verbergen.’

- Advertentie -