14.1 C
Amsterdam

Turks-Aramese spanningen in Enschede om herdenkingsmonument

Lees meer

In Enschede is onrust ontstaan over een monument ter nagedachtenis van de Aramese genocide. In 1915 werden op Ottomaans grondgebied meer dan tweehonderdduizend Arameeërs vermoord. De erkenning van deze genocide ligt gevoelig bij de Turkse gemeenschap. 

In Enschede woont een grote Aramese en een grote Turkse gemeenschap. Comité 1915, een samenwerkingsverband van Aramese organisaties in Twente hebben bij de gemeente een verzoek tot plaatsing van een herdenkingsmonument ingediend.

Turkse organisaties staan op hun achterste benen en houden komend weekend een ontkenningsmars. Ook worden er al een week lang flyers bezorgd met de tekst ‘Nee, tegen beledigend monument!’ en een oproep aan Turkse Nederlanders om ‘op te staan’. Zo meldt de Turkse nieuwssite NHABER.

De Turkse organisaties (verenigd in het Enschede Turks Platform) verklaarden in een persconferentie: ‘De Assyriërs (Arameeërs red.) hebben een verzoek ingediend bij de gemeente om een monument te bouwen in het Volkspark in Enschede. Aangezien ze het juridisch niet genocide kunnen noemen, wordt het een herdenkingsmonument genoemd. Als Turkse gemeenschap van Enschede zullen we nooit toestaan dat er zo’n monument komt, en zullen we ook niet stil blijven hierover’.

Het platform bestaat voornamelijk uit Turkse moskeeën die zijn gelieerd aan Diyanet, het Turkse directoraat voor Religieuze Zaken.

Abdurrahman Bicici, een van de woordvoerders van het platform, zegt tegen de Turkse nieuwssite Dogus dat ‘dit onderwerp’ geen nieuw fenomeen is. ‘Vanaf 2015 is men bezig in Enschede. Na de Armeniërs, zeggen de Assyriërs (Arameeërs red.) nu ook dat er een genocide is gepleegd op hun volk. Wat ons erg stoort, is dat zoiets absoluut niet heeft plaatsgevonden. Het is nooit oorlog geweest en er zijn nooit doden geweest’.

De Turkse initiatiefnemers zijn de ontkenningspetitie ‘Geen Assyrisch genocidemonument’ gestart, die al bijna 3000 keer is getekend.

De Armeense en Aramese genocide vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog gelijktijdig plaats. De Armeniërs en Arameeërs zijn christenen. In totaal werden meer dan anderhalf miljoen christelijke onderdanen van het Ottomaanse rijk vermoord. In Turkije wordt deze geschiedenis nog altijd ontkend, terwijl de systematische massamoord goed gedocumenteerd is.

Vorig jaar sprak de Kanttekening genocidewetenschapper Anthonie Holslag over de ratio achter genocide-ontkenning. ‘Om de ontkenning te begrijpen moeten we ons focussen op de intentie van genocidaal geweld. En dat is de vernietiging van een volk, niet alleen in fysieke zin, maar ook door middel van de uitroeiing van de gehele identiteit van een bevolkingsgroep. Dus met inbegrip van hun hele cultuur en geschiedenis. Niks mag er meer aan herinneren dat het vernietigde volk ooit heeft bestaan,’ aldus Holslag.

- Advertentie -