12 C
Amsterdam

Turkse gewetensgevangene Osman Kavala genomineerd voor Vaclav Havelprijs

Lees meer

Miljonair en filantroop Osman Kavala, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in Turkije, is genomineerd voor de Vaclav Havel Award. Dat schrijft Deutsche Welle.

De 65-jarige Osman Kavala staat bekend om zijn liefdadigheidswerk en zijn jarenlange inzet voor de Turks-Armeense dialoog.

De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa heeft Kavala nu genomineerd voor de Vaclav Havel Mensenrechtenprijs. Hij neemt het op tegen twee andere finalisten: de Poolse advocate en vrouwenrechtenactiviste Justyna Wydrzynska en Yevgeniy Zakharov uit Oekraïne, oprichter van de actiegroep ‘Tribunaal voor Poetin’.

Sinds oktober 2017 zit Kavala in hechtenis, omdat hij verdacht werd het brein te zijn achter de Geziprotesten in 2013 tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In april vorig jaar werd hij tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij ook betrokken zou zijn bij de mislukte staatsgreep tegen Erdogan op 15 juli 2016. Critici spreken van een politiek proces en ondanks inspanningen van de Europese Unie is Turkije niet overgegaan tot zijn vrijlating.

De Vaclav Havel Award is vernoemd naar de Tsjechische schrijver, dissident en president Vaclav Havel (1936-2011), een van de oprichters van Charta 77. Havel heeft tussen 1970 en 1989 drie keer gevangengezeten en in totaal vijf jaar in gevangenschap doorgebracht in het toen communistische Tsjechoslowakije.

- Advertentie -