20.7 C
Amsterdam

Turkse journaliste voor de rechter: zou staatsgeheimen hebben verklapt

Lees meer

De Turkse journaliste Müyesser Yildiz, redacteur bij de kritische tv-zender OdaTV, is gearresteerd omdat ze staatsgeheimen zou hebben verklapt. Dit meldt het internationale persbureau Reuters.

Het gaat om twee artikelen uit december en januari. Het ene artikel gaat over de contacten die Turkse commandanten hadden met maarschalk Khalifa Haftar, die grote delen van Libië bezet en oorlog voert met de internationaal erkende Regering van Nationale Overeenkomst.

Het andere artikel gaat over een Turkse legerofficier die naar Libië was gestuurd om de Turkse militaire operatie in het land in de gaten te houden. Turkije steunt de Libische regering tegen Haftar en heeft de afgelopen weken grote militaire successen tegen de opstandige maarschalk geboekt.

Aanvankelijk werd Yildiz van spionage beschuldigd, meldt haar advocaat Erhan Tokatli aan Reuters. Later werd dit beranderd in het openbaar maken van staatsgeheimen. ‘Als de artikelen de veiligheid van dit land zo in gevaar brengen, dan hadden ze de toegang tot deze stukken moeten blokkeren’, zegt de advocaat, die niet gelooft dat de aanklacht tegen zijn cliënt hout snijdt.

In Turkije zitten tientallen journalisten in de gevangenis. ‘Turkije is de grootste gevangenis voor journalisten’, schreef Amnesty International vorig jaar in een rapport.

- Advertentie -