10.1 C
Amsterdam

Turkse minister in eigen partij onder vuur na belastende video’s maffiabaas

Lees meer

Vijftien parlementariërs van de Turkse regeringspartij AKP willen dat minister Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) aftreedt, na beschuldigingen die maffiabaas Sedat Peker naar zijn hoofd heeft geslingerd. Dit meldt de BBC.

Peker, die vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten video’s maakt met ‘onthullingen’ over de innige verwevenheid tussen de bovenwereld en onderwereld in Turkije, heeft Soylu (foto, linksboven) beschuldigd van nauwe banden met de georganiseerde misdaad. Deze beschuldigingen beschreef Peker dermate gedetailleerd, dat veel mensen in Turkije de maffiabaas geloven.

De minister van Binnenlandse Zaken verdedigde zich vorige maand op de Turkse tv. Soyu zei onder andere dat er een AKP-parlementslid was dat 10.000 dollar per maand van Peker ontving.

Naar aanleiding van dit interview hebben vijftien AKP-parlementariërs contact opgenomen met het partijbestuur. Ze zeggen bezorgd te zijn over de minister, die hun collega’s zou betrekken bij criminele activiteiten. De groep wil dat Soylu aftreedt en dat er een parlementair onderzoek komt naar de beweringen van Peker.

Volgens de BBC wil de AKP-top de minister echter niet aan de kant zetten, omdat de partij niet wil buigen voor de maffialeider. President Erdogan heeft zijn partijgenoten ook persoonlijk gewaarschuwd niet te reageren op de beschuldigingen van Peker, aldus de BBC.

- Advertentie -