22.9 C
Amsterdam

Turkse oppositie: ‘Erdogan was van te voren op de hoogte van coup’

Lees meer

De Turkse president Erdogan was van te voren op de hoogte van de couppoging van 15 juli 2016, zegt Kemal Kilicdaroglu. Hij is de leider van de links-seculiere CHP, de grootste oppositiepartij van het land.

Volgens Kilicdaroglu was het geen toeval dat Erdogan in een vakantieresort in badplaats Marmaris was tijdens de couppoging. ‘Waarom verstopte u zich in Marmaris? Omdat u wist dat er een coup zou zijn. U ging naar Marmaris voor de zekerheid’, aldus de CHP-leider.

Erdogan beschuldigt de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de coup te zitten. Na de coup zijn duizenden vermeende Gülen-aanhangers gearresteerd en gevangen gezet.

Volgens Kilicdaroglu is Erdogan zelf een Gülenist. Tot 2013 werkte Erdogan met de Gülenisten samen, om de invloed van de seuliere kemalisten in de Turkse staat tegen te gaan. ‘Erdogan leidt de politieke vleugel van FETÖ’, zegt Kilicdaroglu.

‘FETÖ’ staat voor Fethullistische Terreurorganisatie. Met deze term duidt de Turkse regering de Gülenbeweging aan sinds de coup.

De strijd tegen de Gülenbeweging is nog lang niet afgelopen. De Turkse staatsgezinde krant Daily Sabah schrijft dat Turkije om de uitlevering heeft gevraagd van 807 Gülenisten die naar het buitenland zijn gevlucht.

- Advertentie -