13.7 C
Amsterdam

Turkse parlementscommissie gaat ‘islamofobie’ Nederland onderzoeken

Lees meer

Een speciale subcommissie van het Turkse parlement zal moslimhaat in Europa onderzoeken, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De leden van deze nieuwe commissie zullen ‘ter plekke’ onderzoek doen en gesprekken aanknopen met antidiscriminatieorganisaties over dit thema. Turkije vindt dat Europese landen te weinig doet aan moslimhaat.

Daarbij stelde minister Mevlüt Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) eerder al dat Turkije nu ook rapporten over hen gaat uitbrengen, aangezien Europa dit omgekeerd ook doet over de mensenrechten in het land.

Anadolu geeft al langere tijd speciale aandacht aan vermeende gevallen van ‘islamofobie’ in het Westen. Met name in Frankrijk, Duitsland en Nederland, landen die honderdduizenden inwoners met een Turkse migratieachtergrond kennen, komen daarbij aan bod.

Eerder deze week lekte een nota van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), waarin juist wordt gewaarschuwd voor de Turkse president Erdogan. Ook wordt daarin een woord besteed aan de aandacht die vanuit Turkije uitgaat naar moslimhaat in Nederland en andere landen:

‘Zo bericht de Turkse overheid, en organisaties die aan de Turkse overheid gelieerd zijn, structureel over de vermeende achtergestelde positie en discriminatie van moslims in Europa. Dit narratief heeft primair tot doel om de Turkse overheid, in het bijzonder president Erdogan, intern in Turkije en in de regio te positioneren als krachtig leider van de wereldwijde moslimgemeenschap.’

- Advertentie -