21.4 C
Amsterdam

Turkse politici behandelen corona-wet, maar vergeten afstand te houden

Lees meer

Gisteren debatteerde het Turkse parlement over een wetsvoorstel om 90.000 van de 300.000 gevangenen vrij te laten vanwege de corona-dreiging. De ongeveer 50.000 politieke gevangenen blijven echter vastzitten.

Tijdens het debat droegen parlementariërs mondkapjes en hielden ze 1,5 meter afstand om elkaar niet te besmetten met het coronavirus.

Die 1,5 meter afstand werd niet meer in acht genomen toen er tussen de parlementariërs een gevecht uitbrak. Parlementsleden van de ultranationalistische MHP gingen op de vuist met hun collega’s van de pro-Koerdische HDP.

De MHP heeft geen medelijden met Koerdische gevangenen in de Turkse gevangenissen, die van terrorisme worden beschuldigd. ‘Laat niemand verwachten dat dit parlement een amnestie voor PKK-verraders goedkeurt. Ik vervloek de liefhebbers van terreur’, aldus MHP-Kamerlid Cemil Enginyurt.

Met ‘terroristische organisaties’ doelt Turkije, naast de gewapende Koerdische PKK-separatisten in het zuidoosten van het land, op de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. President Erdogan beschuldigt Gülen ervan achter de mislukte couppoging van 2016 te zitten. Gülen zelf ontkent.

Volgens politiek commentator Yavuz Aydin van de onafhankelijke Turkse website Ahval News kan het coronavirus in feite de doodstraf betekenen voor politieke gevangenen.

Onder de politieke gevangenen in Turkije bevinden zich prominenten als zakenman en filantroop Osman Kavala (foto rechts), schrijver en journalist Ahmet Altan (foto midden) en Selahattin Demirtas (foto links), oud-voorman van de pro-Koerdische HDP-partij.

- Advertentie -