21.2 C
Amsterdam

Turkse president Erdogan doet aangifte tegen Geert Wilders

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft aangifte gedaan tegen Geert Wilders. Dit meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Geert Wilders en de kring rond Erdogan maakten afgelopen weekend ruzie op Twitter, toen de PVV-leider een cartoon deelde van Erdogan met een bom als muts en een brandende lont. Dit was een verwijzing naar de controversiële Deense Mohammed-cartoon. Onder de cartoon staat ‘terrorist’.

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu en een woordvoerder van Erdogans AKP reageerden woedend en noemden Wilders een fascist.

‘Fascisme staat niet in ons boek, het staat in jouw boek. Sociale rechtvaardigheid staat in ons boek’, zei Erdogan op zondag op een partijbijeenkomst, waarbij hij Wilders ook een ‘fascist’ noemde.

Wilders zou met de publicatie van een spotprent van Erdogan het Turkse staatshoofd hebben beledigd. De advocaat heeft de aangifte ingediend bij de officier van justitie in Ankara.

De PVV-leider reageert op Twitter: ’Dus de man die mij een fascist noemt en eerder heel Nederland fascistisch en een overblijfsel van het nazisme noemde gaat nu aangifte tegen mij doen? De wereld op zijn kop. Loser!’

De ruzie tussen Wilders en Erdogan komt op een spannend moment. In Turkije en de rest van de islamitische wereld is er onrust ontstaan over de Franse reactie op de moord op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty in Parijs, die in zijn lessen Mohammed-cartoons liet zien.

De Franse staat wil nu een aantal islamitische organisaties verbieden en heeft uit solidariteit met Paty Mohammed-cartoons van het satirische blad Charlie Hebdo op overheidsgebouwen geprojecteerd. Veel moslims zijn hierover woedend en islamitische leiders noemen de Franse politiek ‘islamofoob’. In veel islamitische landen worden Franse producten nu geboycot. Ook in Nederland zijn er moslims die vinden dat je geen Franse producten meer moet kopen.

- Advertentie -