13.8 C
Amsterdam

Turkse sekteleider krijgt 8.658 jaar celstraf

Lees meer

De Turkse sekteleider en tv-persoonlijkheid Adnan Oktar is veroordeeld tot een record van 8.658 jaar gevangenisstraf wegens aanranding en vrijheidsberoving.

Oktar (66), ook bekend als Harun Yahya, werd vorig jaar gevangen gezet voor een reeks misdaden, waaronder seksueel misbruik van minderjarigen, fraude en poging tot politieke en militaire spionage.

Hoewel die uitspraak in hoger beroep nietig werd verklaard door een hogere rechtbank, legde het hooggerechtshof van Istanbul hem en dertien van zijn medewerkers gisteren een gevangenisstraf van elk 8.658 jaar op.

Oktar werd internationaal bekend door de talkshow die hij presenteerde op zijn eigen tv-zender, die vaak een mix bevatte van religieuze discussies naast schaars geklede vrouwen – de ‘kittens’ – die dansten op moderne popmuziek.

De meest vurige aanhangers van Oktar waren de ‘kittens’, maar enkelen die de sekte verlieten beschuldigden hem van seksueel misbruik. Ze zouden zijn seksslaven zijn. Een vrouw beweerde dat Oktar haar en andere vrouwen seksueel had misbruikt en had gedwongen om anticonceptiepillen te slikken.

De politie vond ongeveer 69.000 anticonceptiepillen in zijn huis. Oktar beweerde tegen de rechtbank dat ze werden gebruikt om huidaandoeningen en menstruatieproblemen te behandelen.

Toch zijn er ook mensen in Turkije die hun vraagtekens zetten bij het proces. Zo suggereert advocaat en oppositiepoliticus Omer Faruk Gergerlioglu dat het oorspronkelijke proces tegen Oktar ‘onwettig bewijs’ bevatte. Ook bekritiseert hij het gebruik van ‘geheime getuigen’.

‘Als mensen misdaden hebben begaan, moeten ze eerlijk worden berecht en dienovereenkomstig worden gestraft’, zei hij in een verklaring aan het parlement.

- Advertentie -