15.8 C
Amsterdam

Turkse staatsmedia: ‘Grieken sturen pantserwagens naar Egeïsche eilanden’

Lees meer

Een nieuwe aantijging vanuit Turkse hoek jegens Griekenland: dat heeft gepantserde voertuigen naar de Egeïsche eilanden Lesbos en Samos gestuurd, beweert de Turkse staatskrant Sabah.  

Het gaat volgens Daily Sabah om 23 gepantserde voertuigen naar Lesbos en achttien voertuigen naar Samos. Een Turkse drone zou de voertuigen hebben gespot.

Volgens Sabah is dit in strijd met het internationaal recht, omdat de Griekse eilanden aan de Turkse kust gedemilitariseerd moeten blijven.

Ankara beweert dat Griekenland de laatste maanden bezig is met provocerende acties en retoriek tegen Turkije, waaronder het militariseren van Lesbos en Samos. Deze acties zouden de vrede in gevaar brengen. Griekenland op zijn beurt wijst met een beschuldigende vinger naar Turkije, dat de agressor zou zijn.

Griekenland waarschuwt voor het gevaar van een oorlog met Turkije in de Egeïsche Zee, nu de spanningen tussen beide landen oplopen. Dit kan zelfs een oorlog worden op de schaal die vergelijkbaar is met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, aldus Athene.

Al enige tijd is Turkije bezig met wat Griekenland als provocaties beschouwt: een Turks boorschip in Griekse wateren, de dreiging om Egeïsche eilanden te annexeren en de beschuldiging dat Griekenland het Turkse luchtruim zou schenden.

De Turkse president Erdogan waarschuwde enkele weken geleden dat de Grieken een ‘hoge prijs’ zullen betalen en dat de Turken ‘zomaar kunnen toeslaan’.

Volgens Turkije heeft Griekenland met zijn luchtafweer ook enkele Turkse F-16’s in het vizier genomen, die op missie waren boven de Egeïsche Zee, boven het internationale luchtruim. Griekenland ontkent de Turkse beschuldigingen.

Ook zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken dat een migrantenkamp nabij Athene een basis is geworden voor ‘terroristen’, die in Turkije belanden om aanslagen uit te voeren namens de Koerdische PKK. Griekenland noemt dit ‘treurige en provocerende leugens’.

Ook is er de kwestie van de Griekse pushbacks van migranten, waartegen Turkije ageert. Vorige week betichtte Erdogan Griekenland er nog van de Egeïsche Zee te veranderen in een heus ‘vluchtelingen-kerkhof’.

Griekenland ontkent alle aantijgingen. Het land heeft klachten ingediend bij de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Staten over de steeds scherpere houding van Turkije.

Erdogan brak onlangs de dialoog met Griekenland al af, omdat dat land lobbyde tegen Amerikaanse wapenverkopen aan Turkije. De relatie tussen de twee landen was dit voorjaar juist net in wat rustiger vaarwater gekomen, nadat in 2020 de spanningen hoog opliepen over gasboringen in wateren die beide landen tegelijkertijd claimen.

- Advertentie -