14.9 C
Amsterdam

Turkse voetballer maakt handgebaar Grijze Wolven

Lees meer

De Turkse verdediger Merih Demiral die gister twee goals maakte tegen Oostenrijk ligt onder vuur door op het veld het handgebaar van de extreemrechtse Grijze Wolven te maken.  ‘Ik ben een trotse Turk’, zei hij na de wedstrijd. Zo meldt de Turkse nieuwssite Ensonhaber.

‘Wat gelukkig is hij die kan zeggen dat hij Turk is’, herhaalde Demiral de nationalistische uitspraak van de ‘Vader der Turken’ en eerste president Mustafa Kemal Atatürk.

Op sociale media oogstte de nationalistische speler kritiek van Turken die niks met de fascistische Grijze Wolven hebben.

‘Je wordt bedankt Demiral’, zegt de journalist Arzu Yildiz. ‘Omdat je na de wedstrijd alle aandacht naar je toetrok met het politiseren van voetbal en de vreugde hebt verpest voor het volk.’

De schrijver Abdullah Naci is teleurgesteld. ‘De Koerden, alevieten, linkse en liberale Turken heb je verdriet gedaan, iedereen die geen nationalist is, heb je gediscrimineerd, was dit nou zo nodig?’, schrijft hij op X.

Op de islamistische, regeringsgezinde website Yeni Safak wordt vergoelijkend gezegd dat Demiral het handgebaar zou hebben gedaan, omdat dat sinds 2019 in Oostenrijk verboden is.

UEFA is inmiddels een onderzoek gestart, meldt het Britse blad the Sun. In het reglement van de Europese voetbalbond voor Euro 2024 worden politieke gebaren die racistisch en discriminerend zijn in drie verschillende artikelen (5.1 h, m en n) verboden.

- Advertentie -