19.4 C
Amsterdam

‘Twee kampen binnen BIJ1 Amsterdam, splitsing dreigt’

Lees meer

De nieuwe raadsleden van de Amsterdamse BIJ1-fractie zijn amper aan hun termijn begonnen. Maar het is er nu al bonje, meldt het Parool.

Het botert niet tussen de nieuw verkozen raadsleden Nilab Ahmadi en Carla Kabamba, aldus het Parool. Er zou sprake zijn van een ‘onderlinge strijd’ binnen BIJ1.

Zo is Ahmadi onder meer kritisch op het bestuur, dat niet altijd transparant zou zijn. Ook verwijt Ahmadi het bestuur van machtsmisbruik en staat ze een hardere en activistischere lijn voor. Kabamba volgt juist ‘de bestuurlijke lijn’ in het radicale geluid.

Ahmadi’s populariteit op sociale media zou voor onrust binnen het partijbestuur hebben gezorgd, dat Ahmadi tijdens de verkiezingsperiode ‘buiten beeld’ zou hebben proberen te houden. Ahmadi kreeg uiteindelijk de meeste stemmen (5531), voor lijsttrekker Jazie Veldhuyzen (4992) en Kabamba (5002).

BIJ1-woordvoerder Charlie Helmijr zegt sussend tegen het Parool dat dit er bij hoort: ‘We hebben een brede achterban die bestaat uit bijvoorbeeld oudere Surinaamse dames uit Zuidoost, maar ook Amsterdamse witte rijke jongeren uit Zuid, of zelfs anarchisten. Binnen de partij zijn verschillende belangen en daar kunnen botsingen over ontstaan.’

Er staat komende zondag een partijvergadering gepland, waarin het ook de bedoeling zou zijn dat er knopen worden doorgehakt over deze kwestie.

Vanochtend tijdens de raadsvergadering zat de BIJ1-raadsfractie hutjemutje bij elkaar, wel met Veldhuyzen middenin.

- Advertentie -