10.7 C
Amsterdam

Uiterst rechtse ex-presidentskandidaat Zemmour wil Franse parlement in

Lees meer

De Franse polemist, tv-beroemdheid en uiterst rechtse politicus Éric Zemmour gaat een poging doen om in het Franse parlement te komen. Over een maand vinden in Frankrijk de parlementsverkiezingen plaats.

Vorige maand slaagde Zemmour er niet om de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen te halen. Het werd een tweestrijd tussen president Emmanuel Macron, die de presidentsverkiezingen ook won, en de radicaal-rechtse politica Marine le Pen. Zemmour, eind 2021 nog ingeschat als een bedreiging voor Le Pen, haalde een score van slechts zeven procent.

Maar de 63-jarige Zemmour zit niet bij de pakken neer. Hij wil nu met zijn partij Reconquête meedoen aan de parlementsverkiezingen. Reconquête betekent ‘herovering’, en is een verwijzing naar het Spaanse Reconquista, de herovering van Spanje op de islamitische Moren.

‘Ik zal onze mooie en grote strijd leiden samen met onze 550 kandidaten’, twitterde Zemmour. Hij zal zichzelf kandideren voor het kiesdistrict Saint-Tropez, de beroemde badplaats. Hier haalde Zemmour een van zijn hoogste scores bij de presidentsverkiezingen vorige maand.

Van de 550 geselecteerde kandidaten zijn 176 afkomstig uit de rechtse partij Les Republicains, 159 uit Rassemblement National van Marin le Pen en 215 uit het maatschappelijk middenveld, aldus Reconquête.

Zemmour is verschillende keren veroordeeld voor racistische en haatzaaiende uitlatingen. Gisteren oordeelde de rechter echter dat Zemmour zich niet schuldig heeft gemaakt aan Holocaustontkenning. Zemmour, die zelf Joods is, had eerder de volgens historici belachelijke opmerking gemaakt dat maarschalk Philippe Pétain – die collaboreerde met de Duitsers – de Franse Joden heeft gered.

- Advertentie -