21.4 C
Amsterdam

Utrecht wil discriminatie huurwoningmarkt harder aanpakken

Lees meer

De gemeente Utrecht wil discriminatie op de huurwoningmarkt voortvarender gaan aanpakken. Een nieuw onderzoek concludeert dat dit nog steeds een hardnekkig probleem is in Utrecht.

Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) noemt de uitkomsten van het onderzoek ‘schokkend’ en ‘onacceptabel’, zo schrijft AD Utrecht.

In 2019 werd voor het eerst onderzoek gedaan naar discriminatie op de particuliere huurwoningmarkt. Verhuurders discrimineerden op basis van etniciteit en seksuele geaardheid, zo bleek uit een serie correspondentietesten en mystery calls, waarbij fictieve personen reageerden op advertenties voor particuliere huurwoningen.

Het onderzoek werd onlangs opnieuw gedaan, maar het bleek dat discriminatie op de particuliere huurwoningmarkt nog lang niet is verdwenen. De gemeente Utrecht wil daarom hardere maatregelen nemen om discriminerende verhuurders aan te pakken.

Een van de mogelijke acties is een vergunningsplicht. Wanneer verhuurders toch discrimineren kan de vergunning worden ingetrokken. Daarnaast wil Utrecht een registratieplicht invoeren voor verhuurders, zodat iedereen die herhaaldelijk de regels overtreedt bestraft kan worden.

- Advertentie -