13.3 C
Amsterdam

Primeur: Utrechtse boa’s mogen hijab

Lees meer

Uiterlijk voor de zomer mogen moslima’s in Utrecht die als handhaver werken een hoofddoek dragen. Ook keppeltjes worden toegestaan. Een motie van Denk werd gisteravond door de gemeenteraad aangenomen.

Denk-fractieleider Mahmut Sungur is verheugd. ‘We hebben meer handhavers nodig, op deze manier wordt het vak voor mensen met een migratieachtergrond veel beter toegankelijk. Dus dit biedt heel veel kansen’, zegt hij tegen AD Utrecht.

‘Als gemeente hebben we bovendien de ambities op het vlak van een divers personeelsbestand’, vervolgt hij. ‘Het is heel mooi dat we hierin als stad voorop in Nederland. We vervullen hiermee een voorbeeldrol en staan aan het roer van een maatschappelijke verandering.’

Utrecht is de eerste stad in Nederland waar handhavers met een hoofddoek over straat mogen lopen. In Amsterdam overwoog de politietop in 2017 om islamitische agentes een hoofddoek toe te staan als onderdeel van het politieuniform. Deze plannen leidden tot veel ophef, waarna de plannen weer terug in de la werden gestopt.

In veel westerse landen kunnen islamitische wetshandhavers wel een hoofddoek dragen. Het gaat onder meer om de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Ierland. Ook in Israël (foto) is het toegestaan.

- Advertentie -