14.5 C
Amsterdam

Utrechtse gemeenten zoeken samen naar schaarse ruimte voor asielopvang

Lees meer

Gemeenten in de provincie Utrecht gaan samenwerken in de verhitte zoektocht naar opvanglocaties voor asielzoekers, bericht RTV Utrecht.

‘Het gaat hier om mensen die noodgedwongen huis en haard moesten verlaten. Door samen te werken zijn wij beter in staat om te zorgen voor een snellere en betere opvang van asielzoekers en statushouders in de Nederlandse samenleving’, vertelt de Woerdense wethouder Tymon de Weger.

De reguliere asielopvang is overvol. Met een dreigende instroom van Afghanen op komst dreigt het asielsysteem vol te lopen. Gemeenten zijn op dringend verzoek van het demissionaire kabinet noodlocaties aan het inrichten. De Volkskrant meldt dat asielzoekers naar noodlocaties worden gestuurd met ‘minimale voorzieningen’ die eigenlijk alleen bedoeld waren voor haastig geëvacueerde Afghanen.

Het Rijk heeft alle provincies de opdracht gegeven om extra statushouders en asielzoekers een dak boven het hoofd te geven. In de provincie Utrecht moeten er ruim vierhonderd plekken voor asielopvang bij komen en moeten er zo snel mogelijk 1.400 statushouders worden gehuisvest. Dit jaar nog moeten de provincies een voorstel voorleggen aan het Rijk.

- Advertentie -