Wat is er gebeurd dat het nu wel kan? was de terechte vraag van de Gelderlander. ‘Nood breekt wet’ lijkt het antwoord in het kort, want in Ter Apel dreigen mensen buiten te moeten slapen. ‘We schieten Ter Apel te hulp’, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht in het dagblad.
Op 19 augustus sloot de enige Nederlandse aanmeldlocatie voor Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer dan honderd Oekraïense vluchtelingen gebruikten deze aanmeldplek ook als opvang, terwijl dat niet de bedoeling was. Het is een locatie waar mensen niet langer dan een of twee nachten kunnen verblijven. Daarom moesten de Oekraïners op zoek naar een ander verblijf.
Maar de grote druk in Ter Apel, waar deze week opnieuw te weinig capaciteit was om iedereen een slaapplaats te bieden, zorgde ervoor dat de gemeente Utrecht deze beslissing herzag. Dit geldt alleen voor de mensen die in Ter Apel op straat zouden belanden, legt de woordvoerder uit. Het gaat hierbij om alleenstaande mannen die door het Centraal Orgaan opvang (COA) aan de deur van het Groningse azc werden geweigerd.
De mannen kunnen vijf weken blijven; daarna moet er een doorstroomplek zijn. Utrecht is niet de enige gemeente die de hand uitsteekt naar Westerwolde, waar Ter Apel onderdeel van is. Eerder deze week bood Stadskanaal onderdak aan alleenstaande mannen die anders op het gras zouden moeten slapen.
De spreidingswet verplicht een gelijke verdeling van asielzoekers over alle gemeenten in Nederland, maar deze wet staat momenteel ter discussie. Hoewel de wet sinds februari van dit jaar van kracht is, nemen sommige gemeenten nog geen maatregelen om opvang te bieden, omdat de wet mogelijk binnenkort weer wordt ingetrokken.