13.1 C
Amsterdam

Utrechtse student start petitie tegen hijabverbod in België

Lees meer

De Utrechtse student Mouad Ahdi is een petitie gestart tegen het hijabverbod in België. Ahdi wil hiermee ‘de grove mensenrechtenschending die momenteel plaatsvindt bij onze zuiderburen’ aankaarten.

Tevens wil hij met deze petitie voorkomen dat een dergelijk verbod ooit in Nederland zal worden ingevoerd. Hij hoopt dat zoveel mogelijk studenten en docenten aan Hogescholen en Universiteiten in Nederland zijn petitie ondertekenen.

Het Grondwettelijk Hof in België besloot in juni dat de Franstalige hogeschool Francisco Ferrer het daar geldende hoofddoekverbod mag blijven hanteren.

Ahdi: ‘Dit is de meest heldere vorm van discriminatie en ik betreur wat dit betekent voor de vrijheid van het onderwijs, wetenschap en godsdienst. Deze rechten staan overigens zowel in de Nederlandse als Belgische grondwet verankerd.’

Dit besluit zorgt ervoor dat ‘duizenden Belgische vrouwen’ hun studie niet kunnen volgen, aldus critici. In België besloten hijabi’s terug te vechten. Zo kwamen in Brussel meer dan duizend mensen op de been (foto).

Mouad Ahdi sluit zich bij hun strijd aan. Hij wil dat de Nederlandse onderwijsinstellingen alle relaties met hogeschool Francisco Ferrer bevriezen totdat het hoofddoekverbod terug is gedraaid.

- Advertentie -