13.4 C
Amsterdam

Van der Burg ‘ontboden’ in ter Apel: ‘Ik heb weinig kunnen bereiken’

Lees meer

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) heeft begrip voor de woede over ‘overlastgevende derdelanders’ en geeft bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel toe dat hij ‘weinig heeft kunnen bereiken’. Zo meldt de Volkskrant.

‘De gemeenteraad van Westerwolde is gewoon boos’, zegt de staatssecretaris en heeft er begrip voor dat ‘het geduld op is’.

Hij werd door de gemeente officieus op het matje geroepen. ‘Zeg maar gerust dat we hem hebben ontboden’, zegt zijn lokale VVD-fractievoorzitter Klaas Buigel in Westerwolde. ‘De overlast blijft. Er verandert gewoon niks’, aldus Buigel.

Hoewel deze zomer het ‘buiten slapen’ van vorig jaar kon worden voorkomen, is het de afgelopen weken weer ‘passen en meten’ om iedereen onderdak te bieden, schrijft de Volkskrant. ‘Een tweede aanmeldcentrum om Ter Apel werkelijk lucht te geven, is er nog steeds niet.’

De spreidingswet, waarmee een betere verdeling van opvangplekken over het land kan worden afgedwongen, werd deze week door de Tweede Kamer aangenomen. Maar of de Eerste Kamer ook groen licht geeft, is zeer de vraag. Bovendien pleegt Van der Burgs eigen VVD obstructie door tegen de spreidingswet te stemmen.

‘Ik heb het ermee te doen dat mijn partij het op dit punt met mij oneens is’, zegt Van der Burg. Hetzelfde geldt voor de BBB. De partij wil de druk op Ter Apel best verlichten, zei Caroline van der Plas. ‘Maar we willen niet dat heel Nederland Ter Apel wordt.’

- Advertentie -