16.8 C
Amsterdam

Verkiezingsnieuws Turkije: opkomst al hoger dan in 2018

Lees meer

Uit gegevens van de Hoge Kiesraad in Turkije blijkt dat ruim 713.000 Turken in het buitenland al hebben gestemd. Dat is een fors hogere opkomst dan de verkiezingen in 2018. Zo meldt de Turkse nieuwssite Son Haber.

Vooral in Oostenrijk en Frankrijk stemmen Turken meer. De opkomst is daar respectievelijk 72 procent en 60 procent hoger dan in 2018. Ook in Duitsland wordt er vaker gestemd. Daar is een stijging van 37 procent.

In Nederland staat de teller na drie dagen op ruim 67.000 Turken die hebben gestemd, op ongeveer 260.000 stemgerechtigden. In 2018 brachten ongeveer 120.000 daadwerkelijk hun stem uit.

Dat ging op de tweede dag niet geheel vlekkeloos. Zo braken er vechtpartijen uit tussen sympathisanten van Erdogan en de oppositie, in Amsterdam en Antwerpen. Ook in de Franse stad Marseille zou de stembusgang onrustig verlopen, volgens de islamistische krant Yeni Safak.

In Turkije is de verkiezingscampagne ondertussen in volle gang. Zo heeft de Turkse oppositie een enthousiasmerende video naar buiten gebracht. De verenigde oppositie, de Tafel van Zes, wil de verkiezingen in één ronde winnen. Dat wordt nog knap lastig. Ook omdat de Turkse oppositie in april slechts 32 minuten zendtijd kreeg van de Turkse staatszender TRT, en de AK-partij van Erdogan ‘maar liefst 32 uur’, schrijft de Turkse nieuwssite Duvar.

Maar het kan nog altijd erger in Turkije. Zo werden vorige week meer dan honderd Koerdische journalisten en activisten opgepakt. De Koerdische journalisten Dicle Müftüoglu en Sedat Yilmaz zijn daar vandaag aan toegevoegd. Zij zijn ook achter de tralies gezet, meldt de Turks-Armeense krant Agos.

- Advertentie -