18.9 C
Amsterdam

Irak: verliezers verkiezingen betichten VN-chef Hennis van ‘witte coup’

Lees meer

Boze Irakezen beschuldigen oud-minister Jeanine Hennis-Plasschaert van een ‘witte coup’, meldt journalist en oud-Irak-correspondent Judith Neurink. De Irakese verkiezingen van 10 oktober zijn door de pro-Iraanse partijen verloren. Hun aanhangers wijzen met een beschuldigende vinger naar het buitenland.

De verliezers hebben hun aanhangers met bussen aangevoerd om in tal van andere plaatsen te demonstreren en zo een hertelling af te dwingen. Het buitenland krijgt de schuld van de nederlaag van de pro-Iraanse partijen.

Vooral Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en oud-politica Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD, chef van de VN-missie in Irak, moeten het ontgelden. ‘Ze zou voor de Amerikanen een ‘witte coup’ hebben gepleegd’, bericht Neurink.

Hennis is als VN-waarnemer heel zichtbaar, en is mede daarom de kop van jut geworden voor boze Irakezen. Ze zou partijdig zijn en net zo corrupt als Iraakse politici.

Neurink: ‘Ze is de vijand van de Irakezen genoemd. Er kwam zelfs een Twittercampagne voor haar vertrek, met de Nederlandse hashtag #rotopPlasschaert.’

Volgens Neurink komt dit omdat Hennis met de verschillende partijen in gesprek gaat. Praten met de vijand wordt gezien als partijdigheid. Irakezen jongeren waren woedend toen de Nederlandse oud-minister onlangs met een belangrijke pro-Iraanse leider sprak; nu zijn de pro-Iraanse partijen boos op Hennis.

- Advertentie -