18.4 C
Amsterdam

Versnelde procedures voor gezinshereniging uit Gaza

Lees meer

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kiest voor een versnelde procedure voor gezinsherenigingsaanvragen uit Gaza, bericht NOS.  Asieladvocaat Wil Eikelboom vreest echter dat die versnelde procedure nog steeds veel te langzaam is.

Volgens NOS zijn er nu zo’n tien spoedprocedures ingediend, om partners en kinderen uit Gaza naar Nederland te halen.

‘Vanwege de uitzonderlijke, zeer schrijnende en gevaarlijke omstandigheden in Gaza bekijken we momenteel of we deze criteria kunnen verruimen om ook kinderen en gezinsleden te helpen die een positief besluit hebben van de IND voor een aanvraag van een verblijfsvergunning in het kader van gezinshereniging, maar deze nog niet in handen hebben’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen NOS.

Maar hoewel deze aanvragen voor gezinshereniging nu voorrang krijgen is het nog niet duidelijk wanneer deze vrouwen en kinderen naar Nederland kunnen komen. ‘Dat ligt bijvoorbeeld aan de complexiteit van de aanvraag en of er wel of geen identiteitsdocumenten aanwezig zijn’, vertelt een IND-woordvoerder aan de NOS. Op zijn vroegst is een spoedprocedure binnen enkele weken afgehandeld, maar het is maar zeer de vraag of het echt zo snel gaat omdat de grens tussen Gaza en Egypte gesloten is en maar heel af en toe open gaat.

Asieladvocaat Wil Eikelboom van het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d’Oliveira vreest ook dat het langer gaat duren. ‘Hoe lang de IND over zo’n aanvraag doet, ligt mede aan de capaciteit bij de IND, maar ook bepalend is hoeveel bewijs er is. Zijn er bijvoorbeeld geboorteaktes die bewijzen dat je inderdaad familie bent? Zo nee, dan moet er DNA-onderzoek worden gedaan, dat kan het vertragen.’ Eikelboom vindt dat een slechte zaak. Hij wil dat mensen gewoon op de lijst worden gezet, zonder ingewikkeld DNA-onderzoek. ‘Ga niet moeilijk doen over stempels, er is acute nood.’

- Advertentie -