28 C
Amsterdam

Video: Turkse vrouw jaagt kussende geliefden weg

Lees meer

Op Turkse sociale media is commotie ontstaan over een zoenincident dat aloude seculiere en religieuze tegenstellingen in Turkije weer eens oprakelt. Een ziedende Turkse vrouw jaagt daar twee zoenende reizigers weg en gaat daarna, bijkomend van een woedeaanval, op hun plek zitten. ‘Ze mogen in het openbaar niet kussen’, schreeuwt ze in het filmpje dat veelvuldig wordt gedeeld.

‘Ik draaide me om en zag jullie kussen’, zegt de vrouw vol verbazing tegen een zoenend jongen en meisje. ‘Dus? Waar bemoei je je mee?’ reageert een omstander of één van de geliefden in kwestie (dat is niet duidelijk).

‘Ze mogen niet zoenen’, zegt de vrouw eerst rustig, ‘Ze mogen in het openbaar niet zoenen’, schreeuwt ze daarna en vervolgt nadat de jongeren al zijn vertrokken, ‘Je moet je normaal gedragen. Ze houden handjes vast, ok. Ze omhelzen elkaar, prima, en daarna gaan ze ook nog eens zoenen. Wat volgt daarna? Geen manieren.’

De vrouw vindt dat ze niet verplicht is om naar zoenende mensen te kijken. ‘En daarna heeft ie nog het lef om te zeggen: waar bemoei jij je mee? Moge God je straffen, moge God je bij verstand brengen, moge God je terugkeren naar het geloof’, zegt ze plaatsnemend op de plek waar de jongeren zaten.

Het voorval maakt de lippen los onder Turkse reageerders. Zo vraagt de academicus Efe Caman zich af of mensen verplicht zijn om religieus te leven?

‘Ik dacht bij het kijken van de video dat ze die tante hadden gekust. Wat bemoei je je ermee immorele vrouw? Dat mogen ze toch lekker zelf weten?’ reageert de journalist Gökhan Özbek.

Maar er is ook steun voor de boze vrouw. ‘Ik verbaas me. Zijn er dan geen grenzen? In de publieke ruimte moeten de algemene morele regels gevolgd worden’, aldus Hanifoglu, fan van voetbalclub Trabzonspor.

- Advertentie -