8.1 C
Amsterdam

VK: kritisch moslimhaat-rapport brengt Conservatieven in verlegenheid

Lees meer

Volgens een onafhankelijk rapport kampt de Britse Conservatieve Partij met een hardnekkig moslimhaat-probleem.

Het rapport analyseerde 1.418 discriminatieklachten, die tussen 2015 en 2020 bij de Conservatieve Partij zijn binnengekomen en betrekking hadden op 727 incidenten. Twee derde betrof moslims.

‘Antimoslimsentimenten blijven een probleem binnen de partij’, benadrukt het rapport. ‘Het is schadelijk voor de partij en het gijzelt een belangrijk deel van de samenleving.’

Er is sprake van antimoslimsentimenten op lokaal en individueel niveau, aldus het rapport, dat verder stelt dat er geen sprake is van ‘institutioneel racisme’ in de partij.

De aanbevelingen uit het rapport zullen door de Conservatieve Partij ter harte worden genomen, zegt een woordvoerder van de partij. Het gaat concreet om een herziening van het klachtenmanagementsysteem, meer transparantie in de afhandeling van klachten, een duidelijke gedragscode voor alle leden, training en herziening van social mediaregels.

In december 2019 werd de onafhankelijke commissie in het leven geroepen. Dit was kort na de enorme overwinning van de Conservatieven bij de Lagerhuisverkiezingen, toen de Labour-oppositie worstelde met beschuldigingen van chronisch antisemitisme.

Het rapport is ook kritisch op premier Boris Johnson, die in 2018 – toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was – in een column vrouwen in een boerka met brievenbussen vergeleek. Volgens het rapport versterkte deze column de indruk dat ‘de partij en haar leiders geen respect hebben voor moslimgemeenschappen’.

Boris Johnson zei toen dat het hem speet als zijn woorden beledigend waren. ‘Zou ik vandaag enkele kwetsende woorden uit mijn verleden gebruiken? Nee, niet nu ik premier ben’, antwoordde Johnson in het rapport. Zijn woordvoerder houdt vol dat Johnson niet racistisch was.

Volgens een studie uit 2019 was er in Groot-Brittannië een piek in moslimhaat, nadat Johnson zijn vergelijking maakte.

Voormalig minister Sajid Javid (Binnelandse Zaken), de zoon van Pakistaanse moslimimmigranten, dringt er bij zijn partij op aan de aanbevelingen uit het rapport integraal over te nemen. ‘Het uitroeien van discriminatie tegen moslims of welke andere minderheidsgroep dan ook is een kwestie waarbij politieke partijen in ons land de verantwoordelijkheid hebben om leiderschap te tonen.’

Sayeeda Warsi, die al jarenlang campagne voert tegen moslimhaat in haar partij, is kritischer. Het Hogerhuislid vindt dat er wel sprake is van ‘institutioneel racisme’ bij de Conservatieve Partij, zegt ze tegen Sky News. Ze wil een nieuw onderzoek, omdat het huidige rapport volgens haar gebreken vertoont. Gedupeerden hebben haar gebeld om te zeggen dat ze niet de kans kregen om te getuigen, voegt ze toe.

- Advertentie -