10 C
Amsterdam

VK: islamitische NGO geweerd vanwege financiering extremisme

Lees meer

De Britse overheid gaat de Islamic Research Foundation International (IRFI) uit het Verenigd Koninkrijk weren. Uit onderzoek bleek dat de islamitische liefdadigheidsinstelling tv-programma’s financierde waarin wordt aangezet tot haat, geweld en moord tegen onder meer ex-moslims, Joden en homo’s.

IRFI werd eerder deze maand uit het liefdadigheidsregister verwijderd. De Britse overheid was in 2020 een onderzoek begonnen tegen IFRI, dat miljoenen in het Peace TV-netwerk pompte. Peace TV verdedigde de executie van ex-moslims, noemde Joden ‘een vervloekt ras’, nodigde een Jamaicaanse salafistische prediker uit die ook complottheorieën verspreidt over 9/11 en promootte homofobie.

De National Secular Society (NSS), een atheïstische Britse organisatie die het secularisme promoot, heeft sinds 2018 zorgen geuit over IFRI. NSS noemt het besluit van de Britse overheid ‘een overwinning op het islamistische extremisme’.

‘Een organisatie als IRFI, die zulke extreme haat en geweld promoot, had in de eerste plaats nooit in het liefdadigheidsregister mogen worden toegelaten en nooit mogen profiteren van alle belastingvoordelen die aan goede doelen worden gegeven.’

Vorig jaar maakte de NSS een melding bij de Britse Charity Commission over twee andere islamitische liefdadigheidsorganisaties, nadat op een van de websites van de liefdadigheidsinstellingen pro-Talibanberichten en antisemitische preken waren gevonden.

- Advertentie -