15.8 C
Amsterdam

‘VK wil minderjarige asielzoekers naar Rwanda deporteren’

Lees meer

NGO’s beschuldigen het Verenigd Koninkrijk ervan minderjarige asielzoekers zonder begeleiding terug te willen sturen naar Rwanda, waarmee het onlangs een migratiedeal sloot. Dit meldt de Britse krant the Guardian.

De organisaties spreken van een ‘zorgwekkend patroon’ van kinderen die ten onrechte als volwassenen worden geclassificeerd door het ministerie, om ze zo terug te kunnen sturen.

Volgens de NGO Love146 krijgen jongeren standaard de leeftijd van 23 jaar opgeplakt als ze met een bootje het kanaal overkomen, ook kinderen onder de achttien.

‘We zien dat kinderen van veertien jaar oud ten onrechte als 23-jarigen worden beoordeeld’, aldus Love146, dat dit ‘zeer zorgwekkend’ noemt en zegt dat hierdoor jongeren in gevaar worden gebracht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ‘niemand zal worden uitgezet als het voor hen onveilig of ongepast is’. Ook ontkent het ministerie dat niet-begeleide minderjarigen naar Afrika worden gedeporteerd.

Vorige week maakte de Britse minister van Binnenlandse Zaken bekend dat de eerste deportatievlucht naar Rwanda op 14 juni zal vertrekken. Mensenrechtenadvocaten denken dat deze aankondiging prematuur is, vanwege de juridische bezwaren tegen deze controversiële maatregel.

- Advertentie -